Läckö slott - lilla slottsträdgården

På semestern hann vi med ett besök till Läckö Slott och här hittade jag en liten pärla i form av den lilla Slottsträdgården. Trots att den är liten till storleken så rymmer den desto mer med sina tre "rum". Först en terass där bl a kungsljus, gul fingerborgsblomma och gul nunneört fått sprida sig utmed lösa stenmurar och låga buxbomshäckar. Flera växter hade inte börjat blomma ännu och jag vågar knappt tänka på hur det kommer se ut i slutet av juli. Tyckte mig skymta en och annan stockros...


Den andra delen bestod av en köksträdgård, snygg och prydlig som anstår ett slott förstås. Själv är jag väldigt svag för sånt här. Till och med jag skulle börja intressera mig för grönsaksodling om jag hade ett sånt här land.


Trädgården avslutas med sex stora planteringar med en mängd olika sommarblommor (tror att det mesta var ettåringar). Det hade nämligen inte hunnit börja blomma ännu, men jag kan tänka mig att det kommer att blir riktigt fint.


Sist en inspirationsbild till min framtida drömträdgård. Vill gärna veta namnet på den rosa blomman. Tycker jag känner igen den men inget namn ploppar upp i huvudet.


On our vacation we visited Läckö castle, just outside the town of Lidköping. The castle has a small garden which definitely caught my attention. I was really inspired by the first part, with terraces where flowers had been allowed to take over the place. There was also a classic kitchen garden and some annual borders.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk flott....noen gode tips til hellelegging her...kremt....

God sommer til deg også!

Poppins sa...

Ser fint ut. Jag gillar också köksträdgårdar, framför allt om de ser ut så där.
Kan inte hjälpa dig med den rosa blomman.
kram

Kattfot sa...

Karna: kul att du hittade lite ideér!

Poppins: Ja visst är de fina!

Lusthuset sa...

Så fina bilder från Läckö. Vi var där för några år sedan och det regnade så man kunde inte sticka näsan ut, synd när man nu var där. Kul att se hur det kan se ut.